Konferencia a Nyugat-magyarországi Egyetemen - „Gímszarvas-gazdálkodás jelene és problémái”

 

A gímszarvas gazdálkodás kapcsán napjainkban a vadgazdálkodók számos nehézséggel és problémával találják magukat szemben. A téma aktualitása kapcsán a Veszprémi Akadémiai Bizottság-Erdészeti Albizottság-Vadgazdálkodási Munkabizottsága, a Soproni Tudós Társaság-Vadgazdálkodási Munkabizottsága és a Soproni Tájegységi Vadászszövetség közösen rendezte meg 2011 november 18.-án Sopronban a Nyugat Magyarországi Egyetemen a „Gímszarvas-gazdálkodás jelene és problémái” elnevezésű konferenciát.

A rendezvényt megelőzően a Veszprémi Akadémiai Bizottság ülést tartott, ahol a Bizottság elmúlt 3 éves ciklusát értékelte Dr. Náhlik András elnök, aki a Dr. Faragó Sándor által levezetett választáson újabb 3 éves elnöki megbízást kapott.

A konferenciát Dr. Jámbor László a TAEG ZRt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd a résztvevők 5 színvonalas előadást hallgathattak meg. Elsőként Dr. Náhlik András és Tari Tamás mutatták be az Ország különböző területein zajló gímszarvas GPS-telemetriai vizsgálatok eredményeit. Az előadók kitértek az egyes élőhelyek gímszarvasainak viselkedésbeli különbségeire és az azokat kiváltó okokra. Ezt követően Dr. Schiberna Endre foglalkozott a vadászati ökonómia aktuális kérdéseivel, különös tekintettel az erdei vadkárra. A Tanulmányi Erdőgazdaság gímszarvas gazdálkodását Kiss József mutatta be, kiemelve a Zrt. két erdészete között fönnálló különbségeket és az ehhez igazodó gazdálkodási módszereket. Győr-Moson-Sopron megye gímszarvas gazdálkodásában fennálló problémákról, azok megoldási lehetőségeiről beszélt előadásában Pintér Csaba. A sort Kása Róbert zárta, a Kemenesi-síkon végzett gímpopuláció rekonstrukció eredményeivel, mely során kiemelte az állománybecslések pontatlansága miatt bekövetkező tervezési és hasznosítási problémákat. Az előadásokat követően a résztvevők fórum keretein belül tehették fel kérdéseiket és vitathatták meg a problémákat.